Riperbakken

elgil advarer mot bratt bakke

 

 

Riperbakken er den bratteste bakken i Hønefoss. Og i den stupbratte bakken går det sykkelløp hvert år – oppover.

Første løpet opp Riperbakken var rundt 1990. Løpet het Ringerike Grand Prix. I 2011 skiftet det navn til Glava Tour. Tour er tur. Glava er noe vi putter inni veggene når vi bygger hus. Glava isolerer, så vi holder varmen. Det brukes til andre ting enn hus også.

 

Bratt og glatt 

Riperbakken går fra Stabells gate opp til Høyby og Veienmoen. Stigningen er mer enn 20 prosent. Det er bratt. Veien fra Hønefoss til Soknedalen og Hallingdal gikk opp Riperbakken. Men det er lenge siden, mer enn 150 år siden. Det var ingen god vei. Det var så bløtt og klinete, for det er mye leire der.

 

I 1861 ble det laga en ny vei ut av Hønefoss for folk som skulle den veien. Da ble den kalt Nyveien. For den var jo ny. I dag heter den Askveien.

 

riperbakken6 2013lite

 
Knut Olsen Riiber

Riperbakken har fått navnet sitt etter en som het Knut Olsen Riiber (1652-1720). Så navnet Riperbakken er nok mer enn 300 år gammelt.

Knut Olsen Riiber var gårdbruker og han dreiv et sagbruk. Sagbruket lå ved Nedre Kvernhussaga, i fossen, midt i Hønefoss. Riiber hadde en gård oppi Heradsbygda. Det var Bålerud.

Riiber bodde kanskje ved Riperbakken ei stund, men vi vet ikke hvor. Og Riperbakken var veien han måtte bruke for å komme fra Hønefoss til Bålerud.

 

Riiber hadde en gård i Åsbygda også. Det var Aslaksrud.

 

Og det er alt vi vet om Knut Riiber Olsen. Men Riperbakken, den ligger der, like bratt som før.

  

{AF}Les mer:

Ropeid: Hønefoss. Bind 1 (1952)

Bjarne Olsen: Barndomsminner fra Hønefoss 

Artikkel i Heftet Ringerike 1979, side 42-44 og 48

Historien om Ringerike Grand Prix{/AF} 

 

riperbakken

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *