Røde Kors-huset på Jevnaker

Røde Korshuset på Jevnaker

Røde Kors-huset på Jevnaker, slik det ser ut nå. Foto: Solfrid Myhre, Arkivnett Oppland 

 

Før var dette godshuset på Randsfjord stasjon. Randsfjordbanen ble åpnet i 1868. Kongen, Carl den femtende, var med på det første toget hit, og det sto i avisa at han fikk ”en splendid frokost” og ble tatt imot med jubel og salutt.

På stasjonen var det liv og røre med folk og varer som kom med toget fra Drammen. Ved stasjonen var det ei brygge. Der kunne dampskip legge til. De tok med passasjerer helt til nordenden av Randsfjorden, til Røykenvika. Den fineste båten het ”D/S Oskar den II”. D/S betyr dampskip. Båten kunne ta 304 passasjerer og det var fine salonger med plysj-møbler om bord.

Pusserstallen
Lokomotivstallen, eller ”pusserstallen” som den ble kalt, står ennå. Det ble lokomotivene holds ved like og pusset blanke og fine. Før var det også et vanntårn på stasjonen. De fylte vann fra vanntårnet og over på dampkjelen og lokomotivet.

På sykehjemstomta var det fint hotell som het Berger hotell. Der kunne de reisende overnatte. Hotellet hadde en flott park med blomster og singelganger.

Loppa
Det siste passasjertoget ble kalt for ”Loppa” Mange skoleelever tok dette toget til realskolen og gymnaset i Hønefoss.

rodekorsjevnaker 

 

 

{gallery}rodekorsjevnaker{/gallery}

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *