Østre

ostrejevnaker

Noen fra Jevnaker sier de fra Østre. Men hvor er det?

Østre er det samme som den østre delen av Jevnaker kommune. Det er den delen som grenser mot Lunner kommune i øst. Men hva grenser Østre mot ellers?

 

Bare blitt sånn

Egentlig er det ingen som har bestemt grensene for hvor Østre er. Men vi kan si at alle som bor mellom Jevnaker kirke og fram til grensa mot Lunner kommune, bor i Østre. Det gjelder dem som bor både sør og nord for riksvei 35.

 

Her er det mange store og små gårder. Men det er også noen boligområder her. Det er Prestmoen, Ragnhildrud og Bratvoldsgrinda. Og så er det en del hus som ligger spredt, for seg selv.

Av gårdsbruk kan vi nevne Bratvold, Røste, Gullen, Hensrud, Klinkenberg, Kårstad, Greftegreff, Enger, Skjennum, Felberg, Olimb, Halvorsrud.

Noen steder finner vi to eller tre gårder med samme navn. Det gjelder Greftegreff, Hensrud og Olimb. Det betyr at gården opprinnelig har vært en gård som senere er blitt delt i to eller tre.

Gamle spor etter folk

På enkelte av gårdene i Østre finner vi veldig gamle spor etter folk. Det er grav-røyser. Dem er det mange av. Det er graver som kan være mer enn 3 000 år gamle.

Så i Østre har det bodd folk allerede i bronsealderen. I bronsealderen var ting av bronse noe av det fineste du kunne ha. Bronsealderen her i Norden er fra omtrent 3 800 til 2 500 år siden.

Det er også funnet steinredskaper i Østre. Da har det vært folk der i steinalderen, før bronseladeren. Men det er ikke sikkert at steinalder-folka har bodd der fast. Kanskje de bare var innom en tur.

 

Østre mot nord

Mot nord grenser Østre mot nordre Jevnaker.
Nordre Jevnaker er området på østsida av Randsfjorden og vest og nord for jernbanelinja, omtrent fra jernbane-undergangen ved Vang og til grensa til Lunner. Nordre Jevnaker går til grensa mot Gran kommune.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *