Randsfjord Glassverk eksisterte fra 1950 til 2001.
Det var krig i Norge fra 1940 til 1945. Etter krigen var det mangel på mange ting som folk hadde bruk for. Det ble ikke laget så mye kjøkken-utstyr når det var krig i landet.
Da var det noen som ville bygge et nytt glassverk på Jevnaker. Det var Vainö Savolainen, Lave Kløver og Rodi Nitschke. Randsfjord Glassverk sto ferdig i 1950, ved riksvei 35 tett inntil Tosobekken på grensa mellom Toso og Rønnerud. Så nå kunne de begynne å lage glass.
Blomster og gullkanter
I mange år laget Randsfjord Glassverk drikkeglass. Det samme gjorde Hadeland Glassverk, som lå like ved og hadde laget glass i mange år.
Glassene fra Randsfjord Glassverk var ikke like gode som glassene fra Hadeland Glassverk. Men glassene var pyntet med små blomster og gullkanter, og folk likte dem godt.
Boli’n
Randsfjord Glassverk hadde en egen stor bolig til flere av sine arbeidere. Dette huset ble blant folk på Jevnaker kalt ”Boli’n”. Den ligger nesten vegg i vegg med selve glassverket. Etter hvert var det ikke bare ansatte ved verket som bodde i ”Boli’n”, men andre også. For mange av de ansatte ved glassverket valgte å bygge egne hus.
Fin pynt
Etter hvert gikk det tregere med salget av drikkeglass. Randsfjord Glassverk Verket begynte derfor å lage pynteting.
Mange flinke glass-kunstnere laget glass for Randsfjord Glassverk. Benny Motzfeldt (1909–1995) var en av dem. Hun ville at glasset skulle se litt ut som smeltet glass, slik glasset er før det blir ferdig og hardt.
I samarbeid med glassblåserne eksperimenterte hun med glass. De prøvde seg frem for å se hvordan de kunne bruke fargepulver og luft i glassmassen som skulle bli til ferdige glass.
Gikk dårlig
De siste årene Randsfjord Glassverk eksisterte, laget de for det meste premier til idretts-arrangementer og såkalte firmagaver. Men så var det en del vintre på 1980-tallet at det kom så lite snø. Da ble det ikke så mange vinter-mesterskap. Og da var det heller ikke bruk for premier. Så da gikk det dårlig.
I 1990 skiftet glassverket navn til Randsfjord Glass. Det ble lagt ned i 2001.
Nå er fabrikkbygningen falleferdig. I dag kan vi bare tenke oss til det liv som var rundt bygningen i de femti årene det ble laget glass ved verket på Toso.
{AF}Mer å lese:
Bjørn Erik Reigstad: Randsfjord Glassverk A/S i medgang og motgang – mest det siste? Årbok for Hadeland 2004.{/AF}