Jevnaker skole

jevnakerskole kart

I august 1958 sto Jevnaker skole ferdig til å ta imot de første elevene. 
Skolen så litt annerledes ut da enn i dag. Det eneste som står igjen etter den opprinnelige skolen, er den delen der det er ungdomsskole. Den gamle delen, som ble kalt spesialrom-fløyen, og den gamle hovedinngangen med lærerrom over, er revet for ikke så mange år siden.

 

Nå er det meningen at den gamle tomta skal bli til ballbinge.
I spesialrom-fløyen var det mange nye typer rom som ikke hadde vært på de gamle skolene. Naturfag, biologi, sløyd, håndarbeid og heimkunnskap var fag som nå fikk spesielle rom. I tillegg kom det et skolebibliotek.

 

Sentralskole

Skolen var en av de første i vårt distrikt som ble ”sentralskole”. Det betyr at de elevene som gikk på de gamle skolene rundt om i bygda, måtte sendes med buss til skolen. Alle ungdommene på samme alder skulle nå gå på den samme skolen. Dette var det slett ikke alle foreldre som likte. Mange mente at ungene deres ville ha det bedre på de små skolene de gikk på.
I starten var det bare de elevene som gikk i ”storskolen” og i ”framhaldsskolen” som fikk plass på den nye skolen. De yngste elevene måtte fortsatt gå på de gamle bygdeskolene: Brattval, Greftegreff, Sogn, Randsfjord og Sandvika var navnet på dem.

 

Mange elever

Den nye skolen ble fort for liten. Etter hvert skulle også de yngste elevene får plass ved sentralskolen. I august 1966 sto det nye byggetrinnet ferdig. Det besto av en ny fløy til barneskolen, en fløy for de som jobbet ved skolen, og gymnastikksal med svømmebasseng.
I ca. ti år framover fra 1966 gikk derfor alle skoleungene på Jevnaker skole. Skolen hadde på det meste omtrent 800 elever og var en av de største skolene i Oppland. Det var umulig å få til dette uten at noen elever også måtte gå på skolen på lørdager.

 

Toso

Men i januar 1976 sto Toso skole klart til å ta imot de yngste elevene som hørte til den. I 1980 var Toso skole ferdig utbygd slik at alle elever fra 1. til 6.klasse kunne få gå der. Nå går de fra 1.- 7.klasse.
Endringer har skjedd, og vil skje.

 

Bergerbakken

Du som går på Jevnaker skole, har kanskje gått på Bergerbakken skole de første årene? Den ble tatt i bruk i 1997 for elever i 1.-4. klasse. Etter hvert blir Bergerbakken kanskje skole for elever fra første til sjuende klasse.
Da blir det bare ungdomsskole på Jevnaker skole.

 

 

{AF}

Mer å lese

Skolene i Jevnaker gjennom tidene (1990)

Jevnaker kommunes nettsider

{/AF}

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *