Vik skole

Vik skole

Vik skole fylte 50 år i 2012. Tidligere rektor Kristian Sundheim forteller om historia til skolen.

Det var fredag 17. august 1962 de første elevene strømmet inn til den nye skolen på Vik. De kom fra fire tidligere skolekretser: Stein, Løken, Sundvollen og Nes.

Flere år var gått siden det ble vedtatt at kretsene skulle slås sammen. Det var vanskelig å bli enige om hvor den nye skolen skulle ligge.

Skolen skulle bygges som kombinert barneskole og samfunnshus. Det ble også vedtatt at det skulle være plass til ungdomsskole med forskjellige linjer.

Nesten bortgjemt

Det var arkitektene Nils Slaatto og Kjell Lund som tegnet skolen. Den ble slett ikke et slikt høyt monument som bygdefolket hadde tenkt seg. Den lå nesten bortgjemt i terrenget og da den ble malt nesten svart, ble økenavnene mange: Anstalt, kapell, fengsel og ”Holes lavere skole» var noen av kommentarene.

Men da arkitektene bestilte håndvevde, hvite gardiner og moderne møbler i samme stil til lærerrommet, måtte byggekomité og ledelse gripe inn. Gardinene ble gule og møblene på lærerrommet fikk blått trekk.

Arkitekt Kjell Lund snudde i døra på lærerrommet da han kom for å se på skolen han hadde tegnet.

Vik

Vik sett fra lufta rundt 1980. Ser du skolen? Foto fra Hole bygdebok, bind 1, side 32

”Med lærdom fra Vik …”

Men den nye skolen i «Østbygda» hadde fått et solid, flott skolebygg som ser bra ut etter 50 års hard bruk. Skolen har nå omtrent 210 elever. På skolefritidsordninga (SFO) er det cirka 75 plasser.

Skolen ble aldri noen ungdomsskole, men med tilpasninger og små forandringer og ett tilbygg i 80-årene og ett i 90-årene er den fremdeles en god arbeidsplass for elever og lærere.

Slagordet for Vik skole er slik: ”Med lærdom fra Vik, blir fremtiden unik.”

vik

{AF}Mer å lese:
Vik skoles hjemmesider

Margit Bjørg Harsson: Skolehistorie for Hole til 1940 (1987)

Se også artikkelen om Vik{/AF}

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *