Kanada

Canada er et land i Nord Amerika. Men Kanada – med k – er også et sted i Østre Jevnaker.

 

For å komme til Kanada, følger du veien som går forbi Hadeland Glassverk, gjennom Toso og videre nordover til du kommer nedenfor Jevnaker kirke.

Derfra følger du den veien som tar av mot høyre, forbi Jevnaker prestegård. Følger du veien videre, får du en gård som heter Bratvold på høyre side av veien, og så kommer du til en gård som heter Røste. Når du har passert Røste, er du framme i Kanada.

 

Kanada er stort

Kanada er et ganske stort område, hvor det ligger gårder på begge sider av veien. Det er mange gårder der, men de er ikke så store.

 

Omtrent midt i området, på venstre side av veien, ligger en eiendom som heter Gullen.

Dette var en gang en ganske stor gård. På store gårder hadde de i gamle dager ofte store hus. De som eide Gullen, bodde i et veldig stort hus. Huset er også veldig gammelt, nesten 400 år.

 

Mannen som eide Gullen for 100 år sia, hadde ingen barn. Da han døde, ble hele gården solgt til Jevnaker kommune. På den tida levde de fleste i Jevnaker av jordbruk.

 

Mange ville ha en gård

Noen hadde sin egen gård. Og de som ikke hadde egen gård, hadde ofte arbeid på en gård.

Mange av dem ville gjerne eie sin egen gård, men i Norge var det lite jord å få kjøpt.

Derfor dro det mye folk til USA og Canada. Der var det store områder som ikke var dyrket opp, og mange fra Norge reiste dit for å kjøpe jord og få sin egen eiendom.

 

Jevnaker kommune ønsket å hjelpe dem som ønsket å få sin egen gård, slik at de skulle slippe å dra helt til USA og Canada. I 1911 bestemte kommunen derfor å dele opp den store eiendommen de hadde kjøpt. Gullen ble delt opp i 14 mindre jordstykker.

 

Slik som i Canada

Jordstykkene ble lagt ut for salg. De som ønsket å skaffe seg sin egen eiendom kunne få kjøpt jord, slik som i det egentlige Canada i Nord-Amerika.

 

Derfor begynte folk også å kalle dette området i Jevnaker for ”Kanada”, og det heter det den dag i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *