Schjongstangen

Flyfoto av Scjongstangen
Scjongstangen

Schjongstangen sett fra lufta. Bildet er tatt i 1953. Foto: Fjellanger-Widerøe/Buskerud Fylkesfotoarkiv

 

 

I 1925 bodde det bare ti mennesker på Schjongstangen. Nå bor det mange hundre mennesker der. Hønefoss idrettspark og AKA Arena ligger på Schjongstangen.

 

Det som kalles Schjongstangen, var egentlig en gård som het Sundet. Det er nemlig et sund mellom rådhuset og den andre sida av elva. Et sund er et sted der elva er smal, og da er det er lettere å komme over. Før det kom bru over sundet i 1861, gikk det båt fram og tilbake. Sundet blir kalt for Kvernbergsundet, men gården ble bare kalt for Sundet.

 

Nå er det hus over hele Schjongstangen. For 100 år siden gikk det kuer og sauer på beite der. Området ble kalt for Løkka. Der var det fint å gå på ski om vinteren.

 

schjongstangen1961fjwideroe 560

I 1961 så det slik ut på Schjongstangen. Foto: Fjellange Widerøe / Buskerud Fylkesfotoarkiv

 

Doktor Schjong

Men hvorfor heter det Schjongstangen? Siste delen av ordet er tangen, det er greitt. En tange er noe som stikker ut i vannet, og Schjongstangen stikker jo ut i elva. Første delen av ordet Schjongstangen er Schjong, og det er et etternavn. Den første Schjong-en som kom til Hønefoss, var en doktor fra Borgund ved Ålesund. Han het Arnt Johan Olsen Schjong og kom hit i 1847. Han hadde pasienter på Ringerike, Hadeland, i Krødsherad og Modum. Han jobba ofte hele dagen til langt på natt, og da sov han i karjolen (hestevogna) på vei til de som var syke.

 

 

Schjongstangen er oppkalt etter doktor Schjong.

 

{AF} Les mer:

Peter Tandberg: Arnt Johan Schjong

Artikkel i Heftet Ringerike 1990, side 38-39

Se også artiklene om Schjongslunden og AKA Arena{/AF}

 

schjongstangen

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *