Kroksund

kroksund hotelletlite

 

Flagget vaier ved Kroksund hotell 1906. Hotellet ble oppført i 1898 og var hotell fram til 1920. I perioden 1920-1959 var det gamlehjem. Foto: G. Karlsen / Hole bildearkiv

 

Kroksund er ei grend i Hole. Det bor omtrent 350 mennesker der.

 

Kroksund ligger langs Europavei 16, litt vest for Sundvollen. Det vil si mot Hønefoss når du kommer fra Sundvollen.

 

Det var et sund

For mange år siden var det sundet ved Sundøya som ble kalt for Kroksund. For Kroksund var jo navnet på et sund, og et sund er en smal del av en fjord. Så Kroksundet er egentlig sundet mellom Steinsfjorden og resten av Tyrifjorden. Fram med kartet!

 

Sundøya og Slettøya ligger i sundet. E 16 går over disse to øyene i Kroksund.

 

Kroken i Kroksund

Et sund er et sund. Men krok? Hvorfor heter det Kroksund? Ikke lett å vite. Folk syntes kanskje at sundet var krokete. Og så kan det se ut som fjorden og landskapet går i en krok mellom Kroksund og Vik.

 

Kroksund ligger nedenfor Krokkleiva og Krokskogen. Kanskje Krokkleiva og Krokskogen er oppkalla etter Kroksund.

 

En gang var det hotell i Kroksund, og butikk og posthus. Men det er mer enn 100 år siden.

 

Toget kommer!

Nå er det bru over Kroksund. Der kjører bilene.

 

Den første brua ble bygd for mer enn 200 år siden. Før det måtte folk ta båt. Etter at brua kom, kunne de gå, eller kjøre med hest og kjerre.

 

Om noen år blir det kanskje jernbane-bru over Kroksund. Da kommer toget. Toget kommer ikke til å stoppe ved Kroksund. For det skal stoppe i Sundvollen. Og det er ikke så langt imellom.

 

Dame fant rar stein

En dag i 1908 var det ei dame som fant en rar rød stein ved Kroksund. Dama het Elise Clementine Kiær. Hun og mannen var ute og så etter spor-fossiler. Spor-fossiler er spor etter dyr som har levd for mange millioner år siden.

 

«Jeg tror det er en fisk i denne steinen!», sa Elise. Da ble mannen hennes nysgjerrig. Han var geolog, berg-ekspert.

 

Så tok han steinen og fikk delt den i to med en meisel. En meisel er et hogge-redskap. Inni den røde steinen lå den en kvit fiske-fossil. Den var mange millioner år gammel, viste det seg.

 

kroksund sjoskorpion

Foto: Hole bildearkiv

 

Mann fant mange fossiler

Mannen til Elise het Johan Kiær. Han var professor. Samme dagen fant han flere fossiler. Han kom igjen og grov etter fossiler flere år på rad.

 

Han fikk med seg noen menn, og de sprengte bort fjellet ved fossilene. Så rydda de vekk steinen, og tok med stein til Oslo. De frakta vekk mer enn to tonn stein de første åra. Johan Kiær og andre folk undersøkte steinene i Oslo.

 

Den største oppdagelsen ble gjort i 20. juni 1911. Den kan du lese om her: http://www.hervibor.no/index.php/vik-skole/113-fin-fossil-fra-rudstangen.

 

{AF}Mer å lese:

Gudmund Bakke (2001): Hole bygdebok. Bind 1

Jørn Hurum, Torstein Helleve og Ester van Hulsen (2015): Sjøskorpionen på Ringerike.

Margit Harsson (2012): Attogfram og Rundtom. Datafil med stedsnavn i Hole.{/AF}

 

 

 

kroksund

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *