Botilrud

Botilrud med utsikt mot Norderhov

 

Slik så det ut på Botilrud ca. 1910. Bak Botilrud ligger Gusgården, Kirkevoll og Norderhov kirke. Foto: Buskerud Fylkesfotoarkiv

 

Botilrud er et boligfelt, et veikryss og en buss-stopp i Norderhov. Men slik har det ikke alltid vært.

 

Midt mellom Giletoppen og Hønenkrysset i Norderhov, nederst i den store eplehagen, der ligger Botilrud-krysset. Det er der veien til Helgelandsmoen og Røyse tar av fra E16. Norderhovsveien heter den. Og så går det en vei opp til Botilrud og Søndre Ringåsen.

 

Hver morgen står det mange pendlere i kø ved Botilrud for å ta bussen til Oslo.

 

Hovedveien, E16, går nedenfor et berg på Botilrud. Egentlig heter det Botilrud på begge sider av E16 ved berget.

 

Hvem var Botil?

Alle navn betyr noe. Det gjør også Botilrud. Botil eller Bothild eller Bodil er et jentenavn. Botilrud slutter på -rud. Det betyr at det er en gård som er rydda eller gjort i stand av ei som het Botil, eller at Botil rett og slett bodde på plassen en gang.

 

Hvem var Botil? Det vet vi ikke. Men det er lenge siden Botil bodde på Botilrud, mer enn 400 år siden. For i 1575 står det noe om Botilrud i ei bok. Og da har nok Botil bodd der før det.

 

botilrud1 2012lite

Det har forandra seg mye på Botilrud på 100 år. Foto: Olav Norheim

 

Ole Botilrud

For 350 år siden bodde det en klokker på Botilrud. Klokkeren hjelper presten med arbeidet. På 1800-tallet var Botilrud en husmannsplass. Det var prestegården i Norderhov som eide plassen. De som bodde der arbeidet på prestegården. Den siste husmannen på Botilrud het Ole Botilrud. Han døde i 1912. 

 

Hus på Botilrud

På Botilrud ble husa borte. Ingen bodde der lenger. Men det var rester etter en hage med gamle epletrær.

 

I 1952 kom det nye hus på Botilrud igjen. Folk fikk leie tomter og bygge seg hus der. Tolv familier bygde seg hus på Botilrud mellom 1952 og 1960.

 

Rundt 1990 ble det laget et nytt veikryss ved Botilrud, der den ene veien nå går under den andre. Krysset heter egentlig Botilrud-krysset. Men vi kaller det bare Botilrud.

 

 botilrud

 

{AF}Mer å lese:

Margit Harsson: Leksikon over norske rud-namn frå mellomalderen (2010), side 82{/AF}

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *