Kongsstrømmen

kongsstrommen bfk rapport

Gamle funn på fin strand. Foto: Fylkesarkeologen i Buskerud.

 

  

Det var noen arkeologer som fant noen stein-fliser på ei strand i Ådalen. Da kan du tro de ble glade.

Sommeren 2013 var det lite vann i Sperillen. Da gikk det an å se mer av strendene. Det ble mindre vann og mer strand. Strendene ble større og fjorden ble mindre.

Sperillen er den lange fjorden mellom Begna og Ådalselva. Ved Olsvika og Tangenhaugen blir Sperillen smal et stykke. Der heter det Kongsstrømmen.

 

Stein-fliser på stranda

Ved Kongsstrømmen fant arkeologene noe som de ble glade for å finne. De fant stein-fliser på stranda.

 

Er det noe å bli så glad for da? Stein-fliser? Ja det er det, særlig viss du er arkeolog. For det betyr at det har vært folk her før, for lenge siden.

 

Å finne fliser av stein, det er det samme som å finne spor etter mennesker.

 

På stranda ved Kongsstrømmen dukka det opp biter av flint. Og biter av kvarts. Både flint og kvarts er stein. Mange steder på stranda var dekt med biter og fliser. Da skjønte arkeologene at her har noen laga redskaper og våpen.

 

Slike fliser og biter kaller vi avslag. Det er slik som blir til overs når du spikker og hogger og hamrer og skjærer. Og dette er lenge siden. Det skjedde i steinalderen. Det kan være 10 000 år siden.

 

Ei pil og et spyd

Det lå igjen deler av to våpen. Det ene var ei pil. Det andre var en fin spiss fra et spyd eller en dolk. En dolk er en stor kniv.

 

Det er spesielt å finne slik som dette ved Sperillen. For Sperillen ligger inne i landet, nede i bygda. Ute ved kysten er det gjort mange funn. Og på fjellet er det funnet mye.  Men ikke ved elvene og vanna inne i landet.

 

Fint ved vannkanten

Men nå er det altså funnet flere spor etter mennesker mellom sjøen og fjellet. Folka ved Kongsstrømmen bodde ved stranda ned mot Sperillen. Der var det sikkert fint å bo ei stund. Men de bodde ikke der hele tida.

 

I steinalderen likte folk å bo ved vannkanten. Da kunne de bade og plaske og svømme. Og så kunne de hente vann for å drikke og lage mat.

 

Kongen fikk fisk

Ingen vet hva stedet het i steinalderen. I dag heter det Kongsstrømmen.
En strøm er et sted i elva der vannet er urolig.

Og en konge er en konge.

 

Kongsstrømmen har vært en god fiskeplass. Men folk måtte betale for å fiske der. De måtte betale til kongen. Og da betalte de med noen av de fiskene de hadde fiska. Dette var i middel-alderen, sånn sirka 500 år sia.

 

Når kongen skulle ha fisk fra strømmen, kalte de stedet for Kongsstrømmen.

 

 

 

kongsstrommen

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *