Asbjørnsen og Moe

asbjornsen og moe

 

Asbjørnsen og Moe møttes første gang på Norderhov prestegård, som i dag er Ringerikes Museum. Asbjørnsen til venstre, Moe til høyre, og i midten Andreas Grøtting, som fikk være med de to større guttene når de skulle på tur. Tegning: Øyvind Tingleff fra boka Asbjørnsen og Moe på eventyr.

 

 

Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885) og Jørgen Engebretsen Moe (1813-1882) var blant de første i Norge til å gå rundt og samle inn eventyr.

 

asbjornsen fiskefluerlite

Peter Christen Asbjørnsen var glad i å fiske. Fra fiskeflue-samlinga hans på Ringerikes Museum. Foto: Frida Lau og Sanna Enger Haug, Kirkeskolen

Asbjørnsen var født i Christiania, som nå er Oslo. Og han døde i Christiania.  Faren hans var en glassmester. Asbjørnsen hadde en samboer som het Mathilde Caroline Andersson. Asbjørnsen var forfatter og forstmester, men han er best kjent som eventyrsamler. Forstmester vil si at han var en slags skogsjef.

 

jorgen moe kopplite

Den fine koppen hans Jørgen Moe er utstilt på Ringerikes Museum. Foto: Frida Lau og Sanna Enger Haug, Kirkeskolen

Jørgen Moe ble født på Mo gård, ikke så veldig langt unna Ringerikes museum. Han var både eventyrsamler, prest, og var veldig glad i å skrive dikt. Han var den første i Norge til å gi ut en barnebok. Boken het «I brønnen og i tjernet.»  Den handler om at Store-Beate får en dukke som hun kalte Lille-Beate. Store-Beate var søsteren til Jørgen Moe. Boken handler om oppveksten på Mo gård første halvdel av 1800 tallet.

 

jorgen moe stue 2lite

Fra Ringerikes Museum. Slik kan det ha sett ut hjemme hos Jørgen Moe. Foto: Frida Lau og Sanna Enger Haug, Kirkeskolen

 

{AF}Mer å lese:
Olav Norheim (2015): Asbjørnsen og Moe på eventyr. Hole kommune

Artikkelen om Mo i Steinsfjerdingen{/AF}

 

 

 hjemmestyrkemuseet kirkeskolen

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *