Vang skole 100 år!

vang1lite

 

Vang skole i Haug er 100 år i år. Jubileumsfesten for hele bygda var 13. juni.

 

Vang skole er grunnskole for hele Haug. Bygda kalles både Haug og Haugsbygd og Haugsbygda. Skolens navn kommer trolig av den ligger ved kirken.

 

Det var åpen dag på skolen 13. juni. Da var alle elevene invitert.  Ansatte, foreldre og slektninger av elevene var også invitert. Det var også de som har vært elever der før. Og alle i hele Haug, Viul og Åsbygda.

 

Gamle elever kom for å underholde: Marie Risan, Jørgen Tangen Bendiksen, Halvard Olsen Gjestvang, Geir Strande Syrrist, Astrid Willumsen, Vilde Didriksen, Guro Olsen Gjestvang, Håkon Aarøen og Kristoffer Solberg.

 

Dagens elever underholdt også, blant annet med skolekoret, musikalgruppa og Vang skoles musikkorps.

 

 

 

Først på Færden

Kirkevangen, kalles plassen foran kirken, som heter Haug kirke og er fra 1100-tallet. Men navnet Vang er også gammelt. I gamle papir fra 1300-tallet kalles hele bygda for «Vangsbygden».

 

Det har vært fast skole i Haug siden 1832. Den første skolen var på Færden, i den rødmalte sidebygningen som fortsatt står på gården. Fra 1847 ble skolen flyttet til Holmestua, rett ved kirken, der prestekontoret holder til i dag. I 1864 ble den gamle skolestua bygd på én etasje.

 

I 1917 ble den nye skolebygningen på den andre siden av bygdeveien ble tatt i bruk.  I 1967 ble Vang skole bygd på, og det ble nye klasserom, gymnastikksal og kontor for rektor og lærere.

 

Mange elever

Det har vært stor utbygging i Haug de siste 50 årene, med mange nye boliger. Derfor måtte også Vang skole bygges ut, for å få plass til alle elevene.

 

I dag går også skolebarna fra Viul og Åsbygda på Vang. Viul har hørt til Vang skolekrets siden 1949, mens elevene fra Åsbygda ble overført til Vang i 2004. Vang skole har ca. 300 elever, og er en av de største barneskolene i Ringerike kommune.

 

 

{AF}Mer å lese:
Gudmund Bakke: Vang skole 75 år (1992){/AF}

 

 vang skole

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *